Achtervolging
Kent u actiefilms zonder één achtervolgingsscène? Het zullen er niet veel zijn. Je hebt twee varianten: de ‘bad guys’ racen alsof hun leven er vanaf hangt, maar worden aan het einde toch ingerekend. Of andersom. De held voltooit een actie, trotseert allerlei gevaren en schudt zijn achtervolgers af.
Ook op het internet volgt vaak een achtervolging na een actie. De actie is een klik van u, als bezoeker op een website. U oriënteert zich via internet op vakantie-bestemmingen en tikt op uw toetsenbord ‘Peru’ in. Tien tegen één dat u in de komende dagen op uw computer advertenties te zien krijgt die met Peru te maken hebben. Hotels, vliegtickets, allemaal met bestemming Peru. Toeval? Zeker niet. U wordt achtervolgd en afschudden, vergeet het maar.
Mag dat allemaal zomaar? Nee, niet ‘zomaar’. U moet daarvoor toestemming geven. Op veel websites wordt daarom gevraagd of u akkoord gaat met het opslaan van cookies. U accepteert voorwaarden op webshops en Facebook. Misschien heeft u een account voor Youtube, Gmail of een andere dienst van Google. Om gebruik te maken van die diensten bent u akkoord gegaan met hun voorwaarden. Op een website móet staan aangegeven welke gegevens van u worden bewaard, bijvoorbeeld de geschiedenis van uw handelingen op die site. Erg handig trouwens dat dat bewaard blijft, want daarmee weet u bij het opnieuw openen precies waar u de vorige keer gebleven was. Facebook filtert er uit zichzelf de berichten mee weg die u niet leuk vindt. Uhm, oh ja, wat u dus wél leuk vindt… daar achtervolgen we u een poosje mee. Akkoord? Kunt u hier dan even klikken?