Achtervolging (vervolg)
Vorige week vertelde ik u over de achtervolging die ingezet wordt op internetgebruikers. Wie zijn die achtervolgers eigenlijk? Laten we het voorbeeld van vorige week er nog eens bij pakken. Toen tikte u ‘Peru’ in bij het oriënteren op vakantiebestemmingen.
Aan de andere kant van het internet (even beeldend gezegd) zitten er twee Peruanen te praten over de promotie van hun land. Ze hebben een onderzoek laten doen naar de woorden die Nederlanders gebruiken bij het op internet zoeken naar Peru: Machu Picchu, Lima, Inca, Pisco, Cusco, wandelen, rondreis, woestijn en nog veel meer. Wat natuurlijk interessant is, is wat er ná het invoeren van het zoekwoord gebeurt. Er wordt namelijk meer gezocht op Peru dan er daadwerkelijk vakanties geboekt worden. “Dat moeten we veranderen!”, vinden de heren, “We gaan iedereen die Peru ingetikt heeft, advertenties laten zien, om ze opnieuw te interesseren in ons land.” Een week later hebben ze een mooi bedrag bij elkaar waarmee ze via Google en Facebook reclame gaan maken. ‘Online marketing’ heet dat.
Nu komt voor de Zuid-Amerikaanse marketeers het leukste (en moeilijkste) deel van marketing. Aan welk zoekwoord besteed je je reclamebudget? Wat wil je dat er gebeurt als iemand op jouw advertentie klikt? Want, die persoon had al eens geklikt, maar was toen – om een reden die jou niet bekend is – weggeklikt. Hoe zorg je ervoor dat de bezoeker nu wél een vakantie boekt?
Een achtervolgingsscène kent uiteindelijk maar één winnaar. Bij online marketing wint de achtervolger alleen als hij zich zeer goed voorbereid heeft. Wordt hij er sympathiek van? Dat is een heel andere discussie…