‘En, wat doe jij?’ Een normale vraag als je onbekende personen ontmoet. Ik heb afgeleerd de vraag volledig naar waarheid te beantwoorden. Want art director, communicatie-adviseur, uitgever en ondernemer allemaal tegelijk; dat blijkt wat veel informatie voor een vlotlopend gesprek. Ook tijdens het zakelijke netwerken. Ik kies dus vaak één, maximaal twee van de activiteiten en laat het daarbij.

Deze ochtend was ik in gesprek met een jonge knul. Nog studerend, maar mee naar een netwerkbijeenkomst met zijn stagebegeleider. Haren strak achterover, keurig overhemd en jasje. Ik koos ervoor om te zeggen dat ik in de communicatiebranche werk. Mijn gesprekspartner antwoordde meteen enthousiast: ‘Wat een nuttig werk!’ Huh? Ik heb veel reacties gehoord, maar nuttig… die is nieuw. Vergeleken met politieagente, juf of verzorgende, scoort communicatieadviseur niet echt hoog op de schaal van nuttig. Dacht ik.

De jongen vertelde dat ‘ie regelmatig op een bouwplaats komt en dat hij ziet dat als het daar aan communicatie schort, er veel mis kan gaan. ‘En dat is zonde van de tijd en de energie. Maar ik merk dat het voor iedereen lastig is om in gesprek te blijven. Wat goed dat daar advies over wordt gegeven!’

Ik stond met mijn mond vol tanden. Hij had groot gelijk! Het is alleen nét niet het soort communicatie waar ik mij mee bezig houd. Of..? Ik nam mij voor om voortaan deze aspecten van communicatie volop ruimte te geven. Om te beginnen met mijn eigen gesprekken die duidelijk en open moeten zijn – en vooral tijdig gevoerd. Dus de op vraag ‘wat doe jij?’ is mijn antwoord nu dat ik op dit moment bezig ben om mijn eigen adviezen in de praktijk te testen.