Dit jaar ga ik minimaal vijf keer iets doen dat buiten mijn comfortzone ligt. Het is een voornemen dat haalbaar moet zijn. Voornemens die uitgaan van ‘minder dit’ of juist ‘meer dat’ zijn bij mij – en met mij veel anderen – vaak maar van korte duur.

Een ondernemer wil nogal eens een uitgestelde actie tot goed voornemen promoveren. ‘Dit jaar eindelijk eens dat klanttevredenheidsonderzoek uitvoeren’ of ‘regelmatiger op social media actief zijn’. Feitelijk wordt de start van het nieuwe jaar gebruikt als stok achter de deur om te doen wat je je allang had voorgenomen.

Verbeteringen en uitgestelde plannen; dat is niet hoe ik 2017 wil starten. Vandaar het plan om buiten mijn comfort-zone te gaan. Wel vijf keer iets doen dat me ongemakkelijk doet voelen. Nu ben ik niet bang uitgevallen, dus mijn comfortzone ligt al best ruim. Dat neemt niet weg dat ook ik soms de figuurlijke pijn in mijn buik voel. Omdat ik dingen ga doen waarvan ik niet helemaal zeker ben dat ik het kan, bijvoorbeeld. Presenteren, ook altijd wel een dingetje voor mij. Nee-zeggen tegen een opdracht omdat het meer energie vraagt dan het aan marge oplevert. Niet-klanten actief benaderen en vragen of ik met mijn bedrijf wat voor hen kan betekenen. Dit jaar zoek ik bewust de grenzen van mijn comfortzone op. Om eroverheen te gaan.

Het feit dat ik mijn goede voornemen aan duizenden lezers van deze krant kenbaar maak, ligt voor mijn doen al aardig buiten mijn comfortzone… Dat was dus de eerste, nog vier te gaan. Doet u met mij mee? Dan wens ik u een heerlijk jaar met een aantal oncomfortabele momenten!